Najważniejszym celem zdrowego żywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich składników odżywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach. Ilość energii dostarczana z pożywienia powinna być ściśle dostosowana do potrzeb organizmu.
Opis piramidy:
Fundament piramidy – ruch i kontrola wagi
Podstawą piramidy zdrowego żywienia są kontrola wagi oraz regularne ćwiczenia. Dzięki temu możesz kontrolować co i jak jesz oraz jak jedzenie wpływa na Ciebie.
Produkty zbożowe
Produkty zbożowe(bogate w węglowodany przyswajalne) powinny występować w każdym naszym posiłku w ciągu dnia. Należy je oczywiście urozmaicać, np. ciemne pieczywo, płatki zbożowe, makaron, musli czy płatki zbożowe.
Produkty występujące w tej grupie są bogatym źródłem węglowodanów złożonych, białka roślinnego, witamin z grupy B- B1, B2, B6 i PP, również błonnika pokarmowego ułatwiającego trawienie i regulującego prace jelit.
Warzywa i owoce
Warzywa i owoce powinno się spożywać mniej więcej kilka razy dziennie. Warzywa bez limitów, natomiast owoce najlepiej 2-3 razy dziennie. Są bogate w witaminy, zwłaszcza w wit. C oraz beta-karotenu, błonnika i soli mineralnych. Cenne składniki zawarte w owocach i warzywach maja działanie przeciwnowotworowe, obniżają ciśnienie krwi, regulują prace przewodu pokarmowego dzięki błonnikowi. Obniżają stężenie cholesterolu w surowicy krwi.
Spożywanie warzyw i owoców jest więc bardzo zdrowe.
Mleko i przetwory mleczne
Źródłem wapnia jest mleko i przetwory mleczne, na które większe zapotrzebowanie maja dzieci i młodzież 3-4 porcje dziennie. Dorosłym wystarczy 1-2 porcje dziennie. Mleko i przetwory mleczne zawiera wit. B2, A, D i białko. Niestety żółty ser trzeba ograniczać ze względu na dużą zawartość tłuszczu, który podnosi cholesterol.
Mięso
Mięso czerwone, drobiowe, wędliny, ryby, jaja powinny występować w co najmniej jednym posiłku w ciągu dnia, nie więcej niż 2-3 porcje. Są bogatym źródłem żelaza, pełnowartościowego białka i witamin z grupy B.- B12, B6, PP. Mięso należy spożywać z umiarem. Najbardziej łatwo strawne jest mięso drobiowe, więc najlepiej zastępować mięso czerwone, drobiowym bądź rybami.
Tłuszcze i słodycze
Produkty z tej grupy należy spożywać z umiarem.Nadmiar słodyczy powoduje próchnice zębów, przecukrzenie organizmu, czyli cukrzyca (o cukrzycy wspomnę kiedyś w innym poście). Tłuszcze, a zwłaszcza zwierzęce powodują otyłość, miażdżyce i wiele innych chorób.
Nie należy łączyć tłuszczy z węglowodanami.
Zobacz również:
przydatne i ciekawe informacje.
Dziękuję za komentarz, cieszę się, że to co tutaj napisałam mogło się przydać..:)
Zapraszam również do odwiedzenia
nowszego wpisu na ten temat: Nowa piramida zdrowego żywienia
Pozdrawiam:)